Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Beschrijving

Pastorie, gelegen in voorheen fraai aangelegde tuin met achterin op heuveltje een Mariagrot; aan de straat afgesloten door meidoornhaag en toegankelijk via verdwenen hek aan bakstenen pijlers en een tweede toegang in de Bergstraat. Gebouwd naar ontwerp van P. Declercq (Erondegem) in 1847; ervoor gezamenlijke pastorie met Nederzwalm in de Neerstraat aldaar; hersteld in 1869 en gerestaureerd in 2000.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) voorheen met dakruitertje. Voorheen grijsberaapte, nu gele ruw gepleisterde lijstgevel met middentravee bekroond door driehoekig pseudo-fronton met oculus voorzien van ijzeren roedeverdeling. Twee keldervensters in arduinen omlijsting. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting van pilasters met hoofdgestel waarop jaartal 1847. Rechthoekige beluikte benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters, vroeger met persiennes. Vensters met vernieuwd houtwerk naar oud model en bewaarde arduinen dorpels. Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak. Gelijkaardige nog beraapte achtergevel met centrale houten dakkapel in plaats van fronton.

Links, begin 20ste eeuw toegevoegde bakstenen bijgebouwen van één bouwlaag onder pannendak. Interieur. Gang met zwarte marmeren tegels. Deels bewaarde vloeren met rode tegels in spreekplaats en salon en zwarte plavuizen in keuken, eenvoudige marmeren schouwmantels met stucwerk op boezem, plafonds met sober stucwerk en trap met versierde houten trappaal.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1830-1850, nummer 2542/6.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1785/15.