Station Zingem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Zingem

Beschrijving

Typisch plattelandsstationnetje op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Eerste stationsgebouw ingeplant ten zuiden van de overweg en de Kruishoutemsesteenweg, voor het huidige café "De Wachtzaal". Beschadigd in 1918 door het Duitse leger. Na de Eerste Wereldoorlog gesloopt en vervangen door het huidige gebouw, ten noorden van de overweg met pleintje ervoor.

Gebouw van bruine baksteen op arduinen plint. Centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) geflankeerd door één bouwlaag hoge vleugels van respectievelijk drie en één traveeën onder lage zadeldaken. Omlopende houten kroonlijsten. Identieke straat- en perrongevel geritmeerd door lisenen verbonden door getrapte baksteenlijsten. Rondboogvormige benedenvensters en deuren en getoogde bovenvensters, houtwerk met roedeverdeling. Sierankers. Oculi in zijpuntgevels.

• DE PREESTER E., Zingem in beeld, s.l., s.d., p. 279.