Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen, golfplaten) gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in de westelijke stalvleugel. Eénlaagse boerenwoning uit eind 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, zwarte Vlaamse pannen). Bakstenen gevel op gepikte plint en armpomp. Zandstenen gevelsteen gedateerd 1627, gevonden in de tuin, en recent in de linker travee ingemetst. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijstingen van arduin met rollaag. Gevel afgelijnd door een overhoekse muizentandfries.

Witgekalkte achtergevel op gepikte plint. Drie traveeën en één blinde. Linker hoek gestut door middel van een steunbeer. Venster met houten latei en arduinen lekdrempel. Rechthoekige deur met zandstenen stijlen.

Aangebouwde bakoven onder zadeldakje (Vlaamse pannen) met luifeltje op kraagstukken. Linker zijgevel met nieuwe bekleding. Drie traveeën met vlakke vensteromlijstingen van arduin en twee rechthoekige bovenvensters in vernieuwde omlijstingen.

Dienstgebouwen met overstekend dak op grote houten kraagstukken. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plinten. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien.

Ten westen: bergplaats met één poorttravee en stal van drie traveeën; inrijpoort met rechts een lemen wand. Voorts voetgangersdeurtje en muur. Stal ten zuiden met vier traveeën tussen lisenen. Beluikte venstertjes. Rechts aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten: stal van drie traveeën met kleine aanbouw onder lessenaarsdak aan erfzijde en schuur met rechthoekige poort. Alleenstaand recenter dienstgebouw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle