Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde semi-gesloten hoeve met boerenhuis en voormalige bedrijfsgebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig binnenerf; ommuurd erf ten noorden en ten oosten achteraan. Nieuwe toegang en open autoparkeerplaatsen onder gebogen houten afdak en ijzeren hek aan zuidzijde.

Ten noorden, woonhuis, oorspronkelijk twee huisjes, van respectievelijk vier en zes traveeën onder verspringende zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat), in kern opklimmend tot de 17de en de 18de eeuw met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Heden met links verhoogd dak met rij venstertjes boven de daklijst en verticale beglaasde strook als overgang tussen beide daken. Beraapte, thans okerkleurig geschilderde erfgevels met witgeschilderde geprofileerde daklijsten en vlak omlijste vensters en deuren. Links, steekboogdeurtje in vlakke omlijsting met oren en geprofileerde waterlijst. Nieuw houtwerk naar 19de-eeuws model. Gewitte achtergevel rechts met onder meer twee getoogde opkamervensters boven kelder, steekboogdeurtje en aflijnende gepleisterde fries en daklijst. Verhoogd kleiner huis met glas en houten halve verdieping.

Interieur met behouden samengestelde balklagen, zwartgebakken tegelvloer en twee haarden van gesinterde baksteen, in linker huis met 1684 gedateerde haardbalk en Christusmonogram, in rechter huis met gemetst fornuis in linker schouwhoek. "Beste kamer" uiterst rechts met stucplafond en schouw met lijstwerk en muren met behouden, in 1927 aangebrachte medaillonschilderingen, gesigneerd O. Lamiroy, met landelijke taferelen, onder meer met lokale molen zogenaamd "Meuleke 't Dal".

Ten westen, voormalige bedrijfsvleugel met herhaaldelijk aangepaste bakstenen erfgevel en voorheen gewitte straatgevels onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met afgeronde linker hoek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen