Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Imposante, aanvankelijk semi-gesloten hoeve, reeds in kaart gebracht door de Ferraris, op de Vander Maelenkaart met stokerij, circa 1875 met volledig gesloten aanleg. Heden nog in U-vorm ingeplante gebouwen omheen een vierkant deels gekasseid en weelderig beplant binnenerf. Toegang via ijzeren hek in noordoosthoek en omheiningsmuur op plaats van vroegere noordvleugel.

Ten westen, boerenhuis van oorspronkelijk zeven, nu negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen, nok loodrecht op de straat), heden met 19de-eeuws voorkomen. Beraapte erfgevel op gecementeerde plint met twee keldergaten. Rechthoekige vensters in geprofileerde witgeschilderde omlijsting op arduinen dorpels; nieuw houtwerk. Kleine rechthoekige venstertjes op doorgetrokken cordon onder de houten kroonlijst. Rechthoekige deur in dito omlijsting met oren en drie treden in derde travee. Twee rechter traveeën, voormalig braskot, nu keuken met gewitte gevel en rechthoekige deur. Gelijkaardige achtergevel doch met halfronde bovenvenstertjes. Rechter travee gerenoveerd tot tweede woning.

Ten zuiden aansluitende gewitte bakstenen bedrijfsvleugel van zeven traveeën onder schilddak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat) met schuur en stallen, naar verluidt jaartal 1841 op balk van schuur. Drie korfboogvormige doorritten en rechthoekige staldeurtjes in middentravee. Bakstenen achtergevel met één gedichte middelste poort.

Ten oosten, gewitte bakstenen wagenhuis van circa 1875, zeven traveeën onder lager zadeldak met zes korfboogpoorten in voor- en achtergevel, heden op één na gedicht en deels omgevormd tot koeienstallen. Binnenin behouden arduinen voederbakken en ruiven.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen