Kasteelke van Voorde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelke van Voorde

Beschrijving

Vermoedelijk zetel van de heerlijkheid van Voorde met goederen te Zingem, Huise en Ouwegem, sinds begin 15de eeuw in bezit van de familie Damman. Wapenschild met drie degens, spreuk "Hode - Trou " en jaartal 1616 verwijst naar de familie Van der Straten, baljuws van Zingem in de 16de eeuw. Voorheen rechthoekig omgracht kasteeltje volgens de Ferrariskaart zogenaamd "Steentien" (?) bij de Stampkotbeek. Begin 19de eeuw omgrachting verdwenen en gebouw uitgebreid met rechter travee en aantal gewitte arbeidershuisjes tegen de achtergevel. Bijbehorende grote schuur aan de steenweg in de jaren 1880 eveneens omgevormd tot arbeidershuisjes. Kasteeltje gerestaureerd in 1967-73 onder leiding van architect Olivier Nowé en aangebouwde huisjes en aanbouwsels gesloopt.

Huidig achterin gelegen gebouw in omringende tuin met garage en toegangshek aan de steenweg. Traditionele bak- en zandsteenbouw van oorspronkelijk vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijtrapgevels (7 treden en topstuk, aan rechterzijde, heden voorgevel, vernieuwd bij de restauratie), opklimmend tot begin 17de eeuw. Huidige L-vormige plattegrond door uitbreiding aan rechterzijde in twee fasen van elk twee traveeën circa 1800 en 1840. Oorspronkelijke voorgevel met rechthoekige deur met bolkozijn bovenlicht op lateiconsooltjes en ontlastingsboog in eerste travee. Vernieuwd kruiskozijn in rechter venster en opkamervenstertje in derde travee rechthoekige bovenvensters, verkleind of gedicht. Rechter zijtrapgevel, heden voorgevel van twee traveeën met twee hoger gelegen rechthoekige vensters onder latere houten lateien en geblokte ontlastingsboogjes, wit- en blauwgeschilderde luiken. Dito bovenvensters met bewaarde sponning, zandstenen negblokken en duimen; vierkant zoldervenster en sporen van gedicht topvenstertje. Middenpenant met vernieuwd zandstenen wapenschild van de familie Van der Straten. Rechter vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak met rechthoekige beluikte benedenvensters en vierkante bovenvensters met kleine roedeverdeling; rechthoekige deuren in uiterste travee. Gelijkaardige begroeide achtergevel. Achtertrapgevel met vernieuwde kruis- en bolkozijnen.