Klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Voormalig klooster, thans zogenaamd "Huize Bavo". Kloostergebouw opgericht door pastoor A. Fonck in 1912 zie gevelopschrift, voor de zusters van Sint-Vincentius van Sint-Denijs-Westrem, sinds eind 1891 te Zingem voor het bestuur van het Armhuis. Ze bedienden het klooster tot 1985. Sinds 1988 gerenoveerd en ingericht als polyvalente ruimten voor de parochiale werken.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) oorspronkelijk met beraapt parement en stoep afgesloten door ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes. Thans ontpleisterde verankerde bakstenen voorgevel op gecementeerde plint. Licht getoogde vensters in natuurstenen omlijsting met hoekblokken; bewaard rozegeschilderd houtwerk. Gelijkaardige deur met bekronende rondboognis met terracottabeeldje van de Heilige Bavo en arduinen stichtingssteen met opschrift: "De eerwaarde heer pastoor/ Fonck stichter/ 1912". Linker travee met blinde deur en venster.