Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Dorpsstraat. Voormalige notariswoning. Beeldbepalend historiserend bakstenen hoekcomplex in L-vorm met woonhuis aan de Dorpsstraat en huidige apotheek aan de Alfred Amelotstraat; achterliggende grote ommuurde tuin met tuinpaviljoen van circa 1875 in laatstgenoemde straat.

Voorgevel Dorpsstraat. Bakstenen trap- en lijstgevel vermoedelijk in de jaren 1920 geplaatst voor een 19de-eeuws herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; heden drie traveeën en twee bouwlagen onder zadel- en schilddak (zwarte pannen, nok parallel met de straat). Linker trapgevel met arduinen risaliet met gekoppelde benedenvensters met centrale halfzuil en console waarop een trapeziumvormige erker onder leien dakje rust. Gekoppelde vensters in rondboognissen, arduinen cartouches en sierankers in de top. Rechtertravee met rechthoekige spaarvelden en gekoppelde en rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen.

Zijvleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken (nok parallel met de straat) van circa 1905, uitgebreid volgens bouwvergunning van 1913. Links aanleunend koetshuis van twee traveeën onder schilddak en rechts doorlopende blinde zijgevel met gemarkeerde schoorsteen van het woonhuis. Sterk geritmeerde gevel met lijst- en trapgevels, spaarvelden onder booglijsten, Brugse travee in de topgevels en doorgetrokken cordon. Getoogde deur en vensters; nieuw houtwerk en verlaagde dorpels in tweede en derde travee.

• Zingem, Gemeente-archief Zingem, 874.1.
  • DE PREESTER E., Zingem in beeld, s.l., s.d., p. 261-262.