Herenhuis Ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Ter Linden

Beschrijving

Herenhuis met in U-vorm ingeplante gebouwen, van de straat afgesloten door een lage muur en gerestaureerde fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes.

Woonhuis, dubbelhuis van oorspronkelijk vijf, heden acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok evenwijdig aan de straat), op de rechter schoorsteen door middel van jaaranker 1841 gedateerd. Gecementeerd parement met schijnvoegen en horizontaliserende arduinen cordons. Fries met lopende hondmotief onder de houten kroonlijst. Rechthoekige benedenvensters in vlakke omlijsting met oren en waterlijst; rondbogige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met hoek- en sluitsteen en panelen op de borstwering. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten, onder geprofileerde kroonlijst met sluitsteen en huisnaambordje. Bewaarde deur met tussendorpel en bovenlicht met fraaie houten vulling. Gelijkaardige achtergevel met verbouwd linker benedenvenster en houten erker op gietijzeren consoles.

Interieur

Centrale gang met behouden zwarte en witte tegelvloer en trap met gecanneleerde, vaasvormige trappaal. Trappenhuis met deels behouden muurschilderingen met landschappen in medaillons en deurstukken in imitatiehout met medaillons of bloemenkorven.