Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Haltbaan. Gesloten bakstenen hoeve, in aanleg deels teruggaand op hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw (boerenhuis en schuur), grotendeels herbouwd en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw tot huidige configuratie. Gekasseide vierkante binnenplaats, naar verluidt sedert circa 1948 geasfalteerd; centraal grasperk in plaats van vroegere mestvaalt; gewitte erfgevels op gepikte plint. Poort met erftoegang opgenomen in westelijke stalvleugel met rechthoekige doorrit naast zijpuntgevel boerenhuis.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met rechts aansluitende stal onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); wellicht uit begin 20ste eeuw met deels behouden oudere huiskelder links. Erfgevel (op het zuiden) met getoogde vensters met diamantkopvormige hardstenen sluitsteen; overhoekse tandlijst tussen hardstenen lekdrempels van bovenvensters; rechthoekige erfgeveldeur en keldervensters gevat in hardstenen omlijsting. Twee mijterboogvormige lampnissen in dwarswand van kelder met jongere troggewelven tussen ijzeren liggers.

Ten oosten, hoge dubbele dwarsschuur. Varkensstallen tussen gevelhoge schuurpoorten in de erfgevel; gebogen nissen op houten latei met voedergleuf voorzien van luik. Houten wand op bakstenen voeting tussen beide veldpoorten; vernieuwde bakstenen straatpuntgevel.

Ten zuiden, deels tot garage aangepaste stalvleugel voorzien van brede doorrit met veldpoort.

Ten westen, lagere stalvleugel; ronde stalvensters in omlijsting van gesinterde bakstenen aan straatzijde.

Auteurs: Verbeeck, Mieke