Hoeve met cichoreimaalderij en -branderij Eeman

Beschrijving

Voormalige hoeve met cichoreimaalderij en -branderij Eeman, naar verluidt gebouwd in 1913 door Eeman R. en in werking tot circa 1975; voortzetting van voordien bestaande cichoreibranderij in dezelfde straat waarvan het bijbehorend houten windmolentje in de periode 1914-1918 zou overgebracht zijn naar de boomgaard op het achtererf; cichoreimolentje gesloopt circa 1921. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, typisch boerenburgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met hoeklisenen en centraal uitspringend deurrisaliet. Muuropeningen met I-latei onder verdiepte boogvelden, op begane grond met meerkleurig geschilderde ruitmotieven. Links aansluitende bedrijfsgebouwen in L-vorm en gekasseide oprit achter ijzeren toegangshek.

Aan de straat, landelijk cichoreifabriekje van één bouwlaag met hoge zolderverdieping onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), aangebouwd begin jaren 1920. Twee gebogen benedenvensters met ijzeren roedeverdeling naast vroegere poort onder I-latei aangepast tot deur met venster. Ambachtelijk bedrijfje met behouden ruimtelijke indeling en technische uitrusting, aanvankelijk met benzinemotor, sedert circa 1926-27 elektrische aandrijving bij aansluiting van de gemeente op elektriciteitsnet. Snijmachine; maalstoel met één koppel maalstenen in steenkist op zolderverdieping; gietijzeren overbrenging met transmissie-as; cichorei-ast met ijzeren roostervloer, troggewelven tussen ijzeren liggers met twee schoorstenen onder zoldergebint. Cichoreibrander (vroeger aangedreven door hondenrad tegen zijpuntgevel). Luiwerk, houten goot.

Auteurs: Verbeeck, Mieke