Molenaarshuis, café en maalderij

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis en café (naar verluidt tot begin jaren 1940) met aanpalend maalderijgebouw; ingeplant aan buitenzijde van rechte straathoek ten zuiden van het Oud Meule Veld en ten westen van bewaarde molenberg van de houten korenwindmolen zogenaamd "Te Kraekemolen", afgebroken in 1942. Oude windmolensite (steunbalk Krakemolen zou jaartal 1651 vertoond hebben) en mogelijk vroegere bezit van de nabijgelegen kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos.

Molenaarshuis van vijf traveeën en aanvankelijk één bouwlaag, volgens kadasterarchief van 1880 en in 1931 gedeeltelijk herbouwd met toevoeging van bovenverdieping; ongeveer gelijktijdig rechts aangebouwde nieuwe maalderij. In centrale kamer en vroegere gelagzaal, behouden bakstenen open haard met geprofileerde houten haardlijst. Dubbelhuis onder kunstleien zadeldak (nok parallel aan de straat), doorlopend boven aanpalende maalderij. Sobere lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en bakstenen parement uit midden 20ste eeuw. In de vroegere gelagkamer rechts: Bepleisterde schouwboezem aan drie zijden met molenlandschap beschilderd van circa 1919 door een lid van de schildersfamilie Van Den Bossche van Sint-Martens-Lierde; frontzijde met voorstelling van links naar rechts van de "Te Kraekemolen", voorgaand molenaarshuis (nummer 67) en een tweede verdwenen houten windmolen van cichoreibranderij (zie nummer 77).

Maalderij bij molenaarshuis in werking tot 1974, technische installatie eerst met diesel nadien elektrisch aangedreven, nu verdwenen. Verankerde en gecementeerde voorgevel van twee traveeën met schijnvoegen; getoogde laaddeur tussen beide bovenvensters; begane grond heden met garagepoort.

Recente woning (nummer 67), ten oosten van molenberg, vervangt vroeger molenaarshuis; Heilig Hartbeeld in gevelnis ter herinnering aan gesloopte bijbehorende Heilig Hartkapel van 1919.

• Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 302-303.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

In vergelijking met de inventaristekst van 2000 zijn volgende erfgoedelementen aangepast:

• Het dak werd vernieuwd. De bestaande dakconstructie van de woning werd behouden. De kunstleien zijn vervangen door nieuwe dakpannen. Van de bijgebouwen werd de dakconstructie vernieuwd en werden de kunstleien vervangen door nieuwe dakpannen.
  • De beschilderde bepleistering van de haardboezem is niet meer aanwezig.
  • De molenberg van de houten korenwindwindmolen ten oosten van de woning is niet meer aanwezig. Deze verdween circa 2005-2007 voor de bouw van een nieuwe woning (nummer 67A).
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed Oost-Vlaanderen (2022).