Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve met U-vormig opgestelde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom een gesloten rechthoekige binnenplaats, merendeels gebetonneerd. Boerenhuis volgens eigenaar gebouwd in 1900-1901, bedrijfsgebouwen van 1927. Toegangspoort met doorrit naast gang van voetgangersdoorgang centraal opgenomen in bedrijfsgebouw aan de straat met dwarsschuur en stallen.

Ten noordwesten, achterin gelegen boerenhuis. Eenvoudig dubbelhuis van vijf traveeën met links aanpalende paardenstal van twee traveeën. Verankerde erfgevel met getoogde muuropeningen; houtwerk vermoedelijk vervangen in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Armwaterpomp tegen haardtravee.

Ten zuidoosten, aan de straat palend bedrijfsgebouw voorzien van poorten onder I-latei met rozetten. Schuurpoort aan erfzijde binnenin met geschilderd opschrift C.M. 1930. Rechter travee van straatgevel met opvallend gevelkapelletje: getraliede spitsbogige gevelnis in gewitte gecementeerde imitatie-boomstamomlijsting met kruisbekroning; grijsgeschilderd Sint-Antoniusbeeldje. Aalpomp met aandrijfwiel tegen linker zijpuntgevel.

Ten zuidwesten, lage stallen met vernieuwd gevelparement. Ten noorden, op het achtererf, tweedelig bakstenen bakhuis met houten voorpuntgeveltop; betonplaten in linker zijwand vervangen vroegere houten wand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke