Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met Louis-Philippe-inslag, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht Cornelius Antonius Bolsius (Eindhoven, 1797-Antwerpen, 1871). Deze Noord-Brabantse metaalbeslaghandelaar, sinds 1816 gevestigd te Antwerpen, huwde in 1824 te Deurne met Maria Anna Mellaerts (Deurne, 1794-Deurne, 1877), en kreeg acht kinderen geboren tussen 1825 en 1838. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. De werken werden uitgevoerd in 1853.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Rondboogpoort en vensters (rechts verlaagd tot deur) met een bewerkte sluitsteen op de begane grond. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen, op de eerste verdieping vanaf de puilijst en voorzien van gietijzeren parapetten, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. Vandaag in verval met gedeeltelijk verlies van het stucdecor.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1852#863; vreemdelingendossier 481#13151.