Boerenhuis van Hof ten Kortenbos

Beschrijving

"Hof ten Kortenbos", verwijzend naar het ten noorden gelegen Kortenbos. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken met semigesloten aanleg, merendeels uit de 19de eeuw doch met 20ste-eeuwse aanpassingen; rechthoekig binnenerf volledig gekasseid sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw. Boogpoort aan straat in 1926 vervangen door vierkante bakstenen hekpijlers met bekronend bolornament, gelijktijdig aanpalende zijpuntgevel van boerenhuis vernieuwd na sloop van aan de straat uitgebouwde oven van bakoven; gewit houten Christusbeeld aan houten kruis uit de tweede helft van de 19de eeuw (?) in vernieuwde gevelnis.

Ten noorden, bakstenen boerenhuis onder in 1937 vernieuwd pannen zadeldak. Gewitte erfgevel (op het zuiden) van acht traveeën met houten vensterlateien; gesinterde bakstenen voordeuromlijsting met oren. Een venster gewijzigd tot deur in 1965. Nieuw bakstenen gevelparement tegen achtergevel sedert het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee afzonderlijke overwelfde kelders en links een dito aardappelkelder met buitenkeldertrap en voorheen met bakoven (zie gedichte ovenmond). Deels gewijzigd interieur met aanpassingen vanaf begin 20ste eeuw. Balklaag op moerbalken schuilgaand onder bekleding in de grote kamers; naar verluidt moerbalk in opkamer versierd met kelk en hostie, hart- en kruismotief. Bakstenen bedrijfsgebouwen met roodgekalkte erfgevels en traditioneel groengeschilderd houtwerk.

Ten oosten, aansluitend bij boerenhuis, varkensstallen met behouden inrichting. Ten oosten, dubbele dwarsschuur, nu deels aangepast tot koeienstallen. Ten zuiden, koeienstallen en paardenstallen met behouden inrichting in westelijk deel; oostelijk deel aangebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw, omvat verbouwd bakhuis en kippenhok.

IJzeren hek opzij aan de straat, naar verluidt voorheen met jaartal 1911.

• Mondelinge gegevens in verband met verbouwingen verstrekt door eigenaar.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Van de semigesloten hoeve werden alle bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder de stallen en de dwarsschuur, gesloopt en vervangen door nieuwe gebouwen. Enkel de boerenwoning is behouden, evenals één hekpijler.

• Informatie meegedeeld door de gemeente (30 december 2021).