Minnekenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Minnekenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Minnekenshof

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Minnekenshof" (zie Atlas der buurtwegen van 1842-1844 en Poppkaart van het derde kwart van de 19de eeuw); voorheen ook zogenaamd "Monnikenhof" (zie document van 1571); melding van "Munichhof" in 1734; hofstede genaamd "múninckhof" volgens document van 1741 bezit van de Sint-Maartensabdij te Doornik; volgens kaart van 1783 "Munikhof".

Grote voormalige hoeve met vrijwel vierkante opstelling uit de 18de eeuw, gesloten aanleg sinds gedeeltelijke herbouw in de loop van de 19de eeuw. Renovatie en aanpassingswerken tot dubbele woning aan de gang sinds het vierde kwart van de 20ste eeuw. Opvallend ingeplante hoeve met belangrijk volume, vooruitspringend in het straatverloop binnen afgesneden straatbocht. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Toegangspoort met rechthoekige doorrit opgenomen in westelijk bedrijfsgebouw naast veldweg. Binnenerf heraangelegd tot tuin met gekasseide delen en centrale vijver in plaats van vroegere mestvaalt.

Ten noorden, boerenhuis van acht traveeën met rechts twee aansluitende traveeën van vroegere paardenstal, onder zadeldak (pannen met toegevoegde dakkapellen). Verankerde gewitte efgevel (op het zuiden) met jaarankers 1757. Vensters bewaren houten latei en hardstenen lekdrempel met ogen voor luiken. Middelste travee met deur gewijzigd; behouden beeldnisje wellicht boven vroegere voordeur. Achterdeur in jongere rechthoekige hardstenen omlijsting.

Driedelige overwelfde huiskelder. Behouden samengestelde balklaag waarvan één moerbalk met opvallende versiering onder meer met hartmotief; binnenindeling en aankleding gewijzigd. Rest van bakstenen open haard van rode en gesinterde bakstenen; (gerecupereerde?) haardbalk, met inscriptie 1734, op geprofileerde hardstenen consoles; deels ontpleisterde schouwboezem met landschapsschildering.

Ten zuiden, dubbele dwarsschuur met jaartal 1833 in houten latei van linkse schuurpoort aan erfzijde; vergroting van ouder gebouw (sporen van ouder metselwerk en van lagere zijpuntgevel met vlechtingen).

Ten oosten, tot woning aangepaste stallen. Noordoostelijke erfhoek afgesloten door overluifelde poort.

Ten noordwesten, afzonderlijk lang bakhuis onder pannen zadeldak.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Kas van Religie, nummer 423.
  • Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Sint-Martens-Lierde, 104.
  • GAUBLOMME V., Het aantal woningen en de naam der Gezinshoofden te St. Martens-Lierde ten jare 1571, in Land van Aalst, VI-1, 1954, p. 116-120.
  • NUYTTENS, Inventaris van het archief van de priorij van Sint-Maartens-Bos te Sint-Martens-Lierde, Rijksarchief te Ronse, Brussel, 1976, nummer 55.

Auteurs: Verbeeck, Mieke