Klooster en school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School, kloosterhuis

Beschrijving

Voormalig kloosterhuis van de zusters Jozefienen met katholieke kleuter- en lagere school, sedert 1988 kleuter en vrije basisschool van de broeders van Liefde (Gent).

Oprichting van school met huis door pastoor H. Naessens volgens kadasterarchief in 1882; volgens kloosterarchief in 1895 stichting klooster met zusters van de congregatie van de zusters Jozefienen van Sint-Kruis-Winkel te Sint-Martens-Lierde voor bediening school; andere bron vermeld stichting in 1897. Klooster afgeschaft in 1973; verkoop van kloosterhuis in 1975, erna in twee woningen opgedeeld. Vroeger bijbehorende melkerij verdwenen.

Voormalig kloosterhuis (nummers 42-44) rechts naast straathoek Bosveldstraat. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen, onder pannen zadeldak; dakklokje intussen verdwenen. Verankerde lijstgevel met getoogde vensters. Twee traveeën met blindvensters op bovenverdieping. Voordeur in vlakke hardstenen omlijsting. Gekasseide binnenplaats verkleind door diverse lage aanbouwen, toegang aan Bosveldstraat via ijzeren hek aan betonnen pijlers in imitatieboomstam. Ernaast (Bosveldstraat nummer 2) woning, voorheen horend bij klooster. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak (?), uit eind 19de eeuw. Sobere verankerde bakstenen lijstgevel met hoge getoogde muuropeningen; voordeur bewaart hardstenen omlijsting. Gewijzigd benedenvenster. Omlopende getande kroonlijst op modillons.

Links bij kloosterhuis aansluitend schoolgebouw (nummer 46) van twee bouwlagen, onder snijdende pannen zadeldaken. Rondbogige gevelnis met Heilig Hartbeeld onder uitspringend bakstenen kruis op scheidingspenant van kloosterhuis en school. Vleugel straat circa 1900 aangepast en verlengd; voorzien van ruime vensters onder I-latei met rozetten, deels authentiek houtwerk met kleine roedeverdeling. Links zijdelings aanpalende omsloten speelplaats met circa 1960 toegevoegde lage schoolgebouwen.

• Gent (Sint-Kruis-Winkel), Klooster van de zusters jozefienen, Archief, Gedenkboek.
  • Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 207, 238-239.

Auteurs: Verbeeck, Mieke