't Gulick

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Gulick

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “’t Gulick” (1563), op de hoek van Moriaanstraat en Hoofdkerkstraat, dat in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw dateert. Het hoekpand van drie bij vijf traveeën omvat drie/twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Moriaanstraat, pannen). Vroeg in de 19de eeuw werd de vermoedelijk getrapte geveltop verbouwd tot een ondiepe derde bouwlaag, die slechts één travee van de zijgevel beslaat. Leon Taems-Seghers liet de pui reconstrueren en het café inrichten in neotraditionele stijl, naar een ontwerp door de architect Gaston De Pauw uit 1946.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, zijn vroegere kruiskozijnen. Het dakvenster met bolkozijn en zadeldak in de voorlaatste travee, had vermoedelijk in oorsprong een getrapte afwerking; de flankerende dakvensters zijn van recente datum. Van de achtergevel is de getrapte geveltop bewaard. De gereconstrueerde pui heeft een kwarthol geprofileerde plint uit witte natuursteen, caféramen met middenkalf, een rechthoekige deur in de eerste, en een natuurstenen rondboogdeur in de vijfde travee, beide onder een ovaal bovenlicht met diamantkopimposten en -sluitstenen. Gevelsteen met inscriptie: "Dit huis wierd genaemd/ t' Gulick/ anno 1565". Kelder overkluisd door gedrukte tongewelven.