Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve in straatbocht, volgens eigenares zogenaamd "Hof ter Stricht"; hoevenaam mogelijk relaterend aan het toponiem "Den Stricht" uit de omgeving. Ruim rechthoekig binnenerf, vandaag merendeels met gras begroeid, bewaart gekasseide strook onder beton voor erfgevel van woning. Naar verluidt verdwenen topanker met jaartal 1820 op zijpuntgevel van vroegere paardenstal, aansluitend bij de woning. Brede rechthoekige toegangspoort van het erf (noordoosthoek) met houten hek onder dito luifel met pannen.

Ten noorden, ruggelings naar de straat, gewit bakstenen boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Begin jaren 1990 bovenste metselwerk van straatgevel vernieuwd gelijktijdig met herstelling van dakgebint en vervanging van dakpannen. Verankerde erfgevel (op het zuiden) met licht getoogde deur en benedenvensters waarvan vier deels gedichte; lage zoldervensters met houten latei en dito tralies onder de geprofileerde daklijst. Kleine vensters met ijzeren tralies en brede opgeklampte deur aan hengsels in de straatgevel (op het noorden).

Interieur. Afgezien van een houten dwarswand, toegevoegd ter afscheiding van een gang van de centrale kamer, ongewijzigde binnenindeling met kleine achterkamers aan noordzijde; behouden samengestelde balklaag, originele binnendeuren met paneeldecoratie. Onder oostelijke huishelft een vijfdelige kelder met gedrukte tongewelven, bakstenen keldervloer, keldertrap met kwartslag. Dubbele open haard, in slaapkamer met naïeve landschapsschildering op bepleisterde schouwboezem; rood overschilderde rode vierkante vloertegels in voornoemde slaapkamer. Zogenaamd "beste kamer" in de grote westelijke kamer bewaart gemarmerde houten schouwmantel; boezem met stucdecoratie: drapering tussen pilasters onderaan versierd met profielhoofd links van Onze-Lieve-Vrouw en rechts van Christus, boven beide met twee engelenhoofdjes.

Ten zuiden, dwarsschuur met zijdelings aanpalend kippenhok. Ten oosten, lage stallen met houten deurlateien. Ten westen, erfzijde afgesloten door muurresten van deels ingestort vroeger bakhuis en houtkot.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Enkel het woonhuis is nog bewaard.