Hoeve met stoomgraanmaalderij

Beschrijving

Voormalige hoeve mooi ingeplant op de flank van de Zijldegemkouter, op de grens met Wannegem-Lede. Volgens kadastergegevens van circa 1850 tot 1871 met stoomgraanmaalderij, ingericht in een deel van het bestaande woonhuis, aanvankelijk met stoomwindmolen bij de beek en verschillende in U-vorm ingeplante bedrijfsgebouwen, verdwenen circa 1880 en 1900.

Vrij imposant onderkelderd boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlagen onder schilddak (pannen), in kern uit het eerste kwart van de negentiende eeuw, aangepast in 1854 en 1871 en recent gerenoveerd naar ontwerp van architect Dirk Steyaert.

Dubbelhuis met verankerde, geel geschilderde bakstenen lijstgevel gemarkeerd door hoek- en deurpilasters die een cordonlijst ondersteunen. Halfronde vensters en aflijnende getrapte daklijst op de bovenverdieping. Getoogde deur (vier treden) en vensters met nieuw houtwerk. Oorspronkelijk links en rechts symmetrische lage bakstenen aanbouwsels, rechts vervangen door een moderne veranda. Aangepast interieur.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen