Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede ingeplant op een driehoekig omhaagd pleintje op de splitsing met Wannegemdorp. Kapel gebouwd door pastoor Van Cauwenberghe in 1947 als verwezenlijking van zijn belofte van 1945 om een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede op te richten als de parochie Wannegem verder zou gespaard blijven van oorlogsverwoesting. Ingehuldigd op 15.08. 1948. Bakstenen gebouw naar ontwerp van architect Roger Warie, van één travee onder zadeldak (pannen) tussen brede puntgevels met aflijnende arduinblokken; plint van zwarte baksteen. Voorgevel met brede dieper liggende getoogde deur; houten deur met barokke vensteromlijsting, en opschriften: "anno domini 1947" en "Wannegem-Lede's hulde aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede". Rechthoekige venstertjes met glas in lood in zijgevels. Blinde achtergevel met gevelsteentje "Van Cauwenberghe - pastoor".

Binnenin marmeren altaar met beeld van Regina Pacis door beeldhouwer Aloïs De Beule.

• Wannegem-Lede, Pastorie Wannegem, Liber Memorialis.