Hoeve De Stoop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Stoop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve, Hoeve De Stoop

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Hoeve De Stoop" naar de vroegere eigenaars, naar verluidt met stokerij. Gesloten hoeve met vierkante aanleg en gewitte gebouwen omheen verhard erf met mestvaalt, ingeplant ten westen van de straat met private weg in het oosten. Toegang via doorrit in zuidvleugel.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde erfgevel op gepikte plint. Getoogde deuren en vensters, deels bewaard blauwgeschilderd houtwerk en duimen. Centrale deurtravee gemarkeerd door bakstenen pilasters op hoge sokkel, met lijstkapiteel en bekronende siervazen. Blinde rondboogvensters op doorgetrokken dorpels op toegevoegde halve verdieping. Aflijnende getrapte daklijst.

Ten oosten, stallen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Rechthoekige deuren en vierkante openingen onder houten lateien.

Ten zuiden, bedrijfsvleugel met stallen en centrale doorrit, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Links en rechts staldeuren onder doorgetrokken dakschilden ondersteund door houten pijlers. Mestvaalt in zuidoosthoek.

Ten westen, dwarsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (pannen); linker topgevel met sieranker met jaartal 1820. Erfgevel met twee korfboogpoorten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen