Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de muziekhandelaar J. Van Cauteren, naar een ontwerp door Emile Van Nieuwerburgh uit 1884. Deze architect was in Antwerpen actief minstens vanaf 1873, tot de overdracht van zijn praktijk aan zoon Modest omstreeks 1905.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel aan de Minderbroedersrui, rust op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters, een entablement op consoles (vandaag afgedekt), en een plint uit blauwe hardsteen; gietijzeren voetschraper. Regelmatig van opzet, bestaat de bovenbouw uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, met oren in de middenas. De deurvensters van de eerste verdieping, in de middenas geaccentueerd door een sluitsteen, zijn voorzien van gietijzeren borstweringen vanaf de puilijst. Op de tweede verdieping kordonvormende lekdrempels en bewerkte onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroon- en tandlijst op gekoppelde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Eenvoudige, bepleisterde en beschilderde achtergevel in de Grote Goddaard, met enkelhuisopstand van rechthoekige deur- en vensteropeningen op lekdrempels.