Pastorie van de protestantse gemeenschap

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van de protestantse gemeenschap

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wijk Corseele

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Corseele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie van de protestantse gemeenschap. Woonhuis door P.F. Vandenberghe gebouwd in 1800 op de plaats van een oudere hoeve met smidse, gelegateerd in 1836 door Johanna Vandenberghe aan de protestantse gemeenschap voor het inrichten van een pastorie, aangepast in 1942 en hersteld in 1951 onder leiding van architect De Beer en in 1965 door P. Vossaert (keuken in achterbouw). Omhaagde voortuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Beraapte lijstgevel met rechthoekige muuropeningen met T-ramen in vlakke omlijsting, benedenvensters met groene persiennes. Rechthoekige deur met bovenlicht met geometrische ijzeren tracering, gevat in uitspringende gepleisterde omlijsting en kroonlijst.

• BLOMMAERT W.V., De Geuzenhoek te Horebeke, Uit het archief 1780-1950, Brussel, 1998, p. 79-83.
  • BLOMMAERT W.V., De Geuzenhoek te Horebeke, Het kerkhof van de protestantse gemeente, 1822-2000, Brussel, 2000.
  • DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 354-355.
  • DROOGENBROECK E., De Horebeekse geuzenpastorie 200 jaar, in Triverius, XXXI, 1, 2001, p. 18-35.

Auteurs: Lanclus, Kathleen