Klooster, rustoord en school

Beschrijving

Nu "Vrije Basisschool Horebeke" en "Rustoord Sint-Jozef". Stichting van het Klooster van Sint-Jozef in 1887 door de pastoor en de Zusters van VII Weeën van Sint-Maria-Oudenhove, oprichting van rustoord in 1888. Gebouwd door notaris E. De Beer op grond van J.B. De Ghellinck d'Elseghem van Wannegem-Lede, later overgedragen aan de "VZW Stichting der Goddelijke Voorzienigheid". Bouw van de kloosterkapel in 1895. Zeer eenvoudige bakstenen kloostergebouwen zonder noemenswaardigheden. Aan de straatgevel, beglaasde gevelkapel met Sint-Jozefbeeld gevat in rondboogvormige bakstenen omlijsting met bekronend kruis. Eenvoudige kloosterkapel met uitgebouwd koor met driezijdige sluiting voorzien van glasramen; interieur aangepast.

Nu verdwenen grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1910. Aansluitende schoollokalen in 1928 aangepast en met een verdieping verhoogd onder leiding van architect F. Van Severen (Dendermonde).

• Sint-Maria-Horebeke, Dekenij, Liber Memorialis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen