Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met fraai volume, overhoeks ingeplant aan de straat tegenover markerende rij van vier linden. Bakstenen gebouwen met vrijwel vierkante aanleg onder snijdende zadeldaken met twee afgewolfde uiteinden (vroeger pannen, heden kunstleien), uit de eerste helft van de 19de eeuw, wellicht in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid; bedrijfsgebouwen met deels in de 20ste eeuw vernieuwd metselwerk; typische getande en getrapte daklijsten. Ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt. Toegang (poort naast afzonderlijke voetgangerspoortje) met gekasseide doorrit in zijtravee van zuidwestelijk bedrijfsgebouw, naast woning.

Ten noordwesten, boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag; links afgewolfd zadeldak met aangepast dakklokje, naar verluidt kunstleien in plaats van vroegere pannen; volgens bouwnaden in erfgevel vergrote woning voorheen van vijf traveeën (?). Erfgeveldeur (op het zuidoosten) in gesinterde bakstenen omlijsting met oren: decoratieve geometriserende ijzeren tracering in bovenlicht van deur. Benedenvensters met luikduimen en hardstenen lekdorpels. Merendeels imitatiezoldervensters onder de brede getrapte daklijst. Beraapte afgeknotte straatpuntgevel. Centrale woonkamer bewaart onder andere traditionele bakstenen haard met geprofileerde bordenlijst, ingebouwde tweedeurskast; neoclassicistische zwarte marmeren schouwmantel in zogenaamd "beste kamer" met plankenvloer. Laterale gang met aan weerszij slaapkamers in toegevoegde traveeën.

Ten zuidwesten, dwarsschuur met bieten- en aardappelkelder. Ten noordoosten, dubbele dwarsschuur met later geïncorporeerde varkensstallen; behouden korfbogige schuurpoorten.

Ten zuidoosten, koeienstallen achteraan vergroot met lage moderne stallen. Ten noordoosten, op het achtererf, alleenstaande vervallen houten loods.