Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, gebouwd circa 1875 (ingebruikname in 1877); vanaf 1894 jongensschool tot afschaffing in 1974; nadien woning met kunstenaarsatelier. Sinds 1999 Steinerschool Vlaamse Ardennen zogenaamd 't Parelgras.

Omheind geheel met symmetrische aanleg idem als vroegere gemeenteschool van Elst. Opmerkelijke locatie, namelijk in een volstrekt landelijk kader verwijderd van de dorpskern, zou gekozen zijn omwille van de geografisch centrale ligging binnen Zegelsem. Typologisch aansluitend bij de officiële landelijke scholenbouw uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Vroegere onderwijzerswoning met ondiep voortuintje en tussen ommuurde zijtuintjes. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Hoeklisenen; omlopende hardstenen puilijst; hoge rondbogige muuropeningen gemarkeerd door bakstenen cordonlijsten; authentiek houtwerk met typerend traceerwerk in bovenlichten (cirkel en halve cirkels). Bewaarde binnenindeling. Tweedelige overwelfde kelder met hardstenen tegelvloer en keldertrap. Authentieke houten interieurelementen zoals binnendeuren, trap met geprofileerde trappaal en spijlenleuning tot zolder, plankenvloer op bovenverdieping.

Rechthoekig schoolgebouw van één bouwlaag en acht traveeën onder zadeldak (bitumnineuze golfplaten, nok parallel aan de straat), midden aanleunend tegen de achtergevel van het schoolhuis. Langsgevel geleed door lisenen en wellicht in het eerste kwart van de 20ste eeuw verruimde vensters met I-latei. IJzeren armatuur van schoolbel aan centrale deurtravee. Noordelijke zijgevel met rondbogige blindnissen en topoculus met geometrisch traceerwerk; zuidelijke zijgevel evenals die van het schoolhuis gecementeerd en met schijnvoegen. Middengang met houten dwarswand geleed door dito stijlen.

Achterliggende ommuurde speelplaats deels geplaveid en met stroken van gekante baksteen; links overdekte speelplaats met houten gebint, rij gietijzeren zuiltjes op hardstenen basis en pannen zadeldak; sanitair blok onder houten afdak naast achterpoortje.

• CAROBEL C. - DE PRIJCK M. - DE TANT F., Parochie St.-Ursmarus Zegelsem, Zegelsem, 1983, p. 74-77.