Abdijhoeve Hof ter Heide

Beschrijving

In de annalen van de abdij van Tongerlo van 1401 zou reeds sprake zijn van een "cultura ter Heyden", volgens eigenaar inplanting opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw of eerste kwart van de 17de eeuw; volgens de literatuur hoeve opgericht eind 17de eeuw onder prelaat Crils.

Achterin gelegen en gerenoveerde voormalige abdijhoeve met losstaande bestanddelen omgeven door een een met gras begroeide tuin met ten oosten van het woonhuis een monumentale lindeboom. Rechthoekig, deels geplaveid erf met woonstalhuis ten zuiden, schuin ingeplante tweebeukige schuur van vijf traveeën ten noordwesten, wagenhuis ten noordoosten en bakhuis in de tuin ten zuiden.

Baksteenbouw met (afgewolfde) zadel- en schilddaken (Vlaamse en mechanische pannen). Het volume, de overwegend rechthoekige muuropeningen met houten lateien en enkele zichtbare stijlen en regels verwijzen naar de oorspronkelijke vakwerkbouw. Oostgevel van woonhuis met verwerking van ijzerzandsteen doorlopend in voorgevel. Noordoostelijke hoektravee met opkamer- en keldervenster.

Interieur met bewaarde opkamers, verplaatste haard en moos. Versteende (zie oude prentkaarten) schuur met uitgespaarde zuidoostelijke hoek en ritmerende lisenen, dekbalkgebint. Bakhuis met korfboogdeur en bewaarde dubbele oven.

• Gegevens verstrekt door de heer S. Vermeulen.
  • S.N., Van Asberghof tot Zandvoorthoeve. Hoevenamen in de Zuiderkempen, Westerlo, 1992, p. 233.