Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. De heer F. Kintsschots liet de winkelpui in second-empirestijl aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1863. Het ondiepe pand maakt deel uit van de huizenrij die tegen het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aanleunt.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters op individuele, hardstenen lekdrempels met vlakke onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De rijk geprofileerde, houten winkelpui rust op een bewerkte plint met getoogde keldermonden uit blauwe hardsteen. Het getoogde middenportaal en de rechthoekige vitrines, worden geflankeerd door bewerkte pilasters met basement. Het entablement met kroonlijst steunt verder op acanthusbladconsoles.