Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer A. Oberts-Waegemans, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1886. Voor een ander lid van de familie Oberts had de architect in 1883 al een winkelhuis ontworpen aan de overzijde van de Melkmarkt.

Het winkelhuis Oberts-Waegemans is representatief voor het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp de architect zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijhuis van drie/twee traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een winkelpui uit blauwe hardsteen met zijportaal en privé-inkom, een plint, bewerkte pilasters en een entablement. Horizontaal geleed door waterlijsten, beantwoordt de opstand aan een drieledig schema, opgebouwd uit de pui, de als entresol behandelde eerste verdieping, en de twee bovenste verdiepingen in kolossale orde. Van de eerste verdieping, die zich onderscheidt door bossage en schijnvoegen, en een rondboogdrielicht met geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken imposten en pilasters, is het gevelbrede balkon met geajoureerde borstwering op consoles verdwenen. De twee bovenste verdiepingen worden gemarkeerd door kolossale, composiete hoekpilasters en een zelfde balkon verrijkt met siervazen. Op de tweede verdieping, een rechthoekig tweelicht met gecanneleerde pilasters en een Ionische middenzuil, waarop een klassiek entablement met metopen-trigliefenfries en consoles. Op de derde verdieping, een rondboogtweelicht met geprofileerde waterlijsten op pilasters, en een cartouche in de boogzwikken. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, een bewerkte fries en een gekorniste houten kroonlijst op modillons, tandlijst en rozetten vormt de gevelbeëindiging, bekroond door een geajoureerde attiek tussen postamenten waarop siervazen. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1886#75.