Sint-Franciscus en Exter

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Sint-Franciscus" en "Exter" (1561), van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De gecementeerde trapgevel van elf treden met overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. In de loop van de 19de eeuw werden de kruiskozijnen van de twee bovenverdiepingen, aangepast tot verkleinende registers van rechthoekige vensters met een hardstenen lekdrempel. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door twee rechthoekige vensters, het restant van een drielicht waarvan het middenluik is gedicht. Een drielicht met rondbogig middenluik en rechthoekige zijvensters doorbreekt de tweede geleding. In de rechter travee van de verder verbouwde pui, is een laatclassicistisch portaal van omstreeks 1800 bewaard. Rechthoekige deur in een omlijsting uit blauwe hardsteen, samengesteld uit rechtstanden met vlak paneel op neuten, imposten met guttae, een sluitsteen en trigliefconsoles met diamantkop onder de gestrekte, geprofileerde waterlijst. Houten vleugeldeur met paneelwerk en ijzeren tracering in het bovenlicht van omstreeks 1850. Achtergevel: bepleisterde puntgevel met aangepaste ordonnantie.