Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl van drie traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (koper), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De gevel waarvan de hoge winkelpui al eerder was verbouwd, werd omstreeks 1980 gedecapeerd met verlies van het stucdecor.

Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de gedecapeerde lijstgevel opgetrokken uit baksteenmetselwerk en witte natuursteen. De opstand beantwoordt aan de typologie van het laat-19de-eeuwse winkelpand, met een hoge pui, een eerste verdieping opgevat als entresol, en twee hoofdverdiepingen. Nadrukkelijk horizontaal geleed, is de gevel opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, de eerste twee verdiepingen geritmeerd door pilasters, de bovenste door rechthoekige spaarvelden. De eerste verdieping onderscheidde zich oorspronkelijk door bewerkte pilasterbasementen en cartouches boven de lateien. Gemarkeerd door een gevelbreed balkon met ijzeren borstwering op voluutconsoles, was de tweede verdieping afgewerkt door een metopen-trigliefenfries met diamantkoppen. Een houten kroonlijst met tandlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met driehoekig fronton tussen oeils-de-boeuf. De huidige pui volgt de traveeënindeling.