Neoclassicistisch hoekhuis met traditionele kern

Beschrijving

Neoclassicistisch geheel van gekoppelde winkelhuizen op de hoek van Melkmarkt en Korte Nieuwstraat, tot zijn huidige vorm verbouwd naar een ontwerp door de Brusselse architect P.J. Peeters uit 1845. Opdrachtgever was graaf Constant d’Hane de Steenhuyse (Gent, 1790-Oudergem, 1850), sinds 1830-1831 luitenant-generaal, vleugeladjudant en hoofd van het militair huis van koning Leopold I. Het betrof de grondige aanpassing van twee gekoppelde, traditionele diephuizen uit de tweede helft van de 16de eeuw, elk twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder parallelle zadeldaken, die met twee verdiepingen werden verhoogd. De trapgevels van zeven treden met overhoekse fialen en topstukken hadden een reeds aangepaste, vroeg 19de-eeuwse ordonnantie, alsook de zijgevel die in de uiterste travee van de zijgevel werd bekroond door een getrapt dakvenster van drie treden met een overhoeks topstuk. Hoewel de bouwaanvraag slechts betrekking had op een constructie van drie bouwlagen, wijst niets erop dat de vierde bouwlaag later zou zijn toegevoegd. O. Klein-De Walsche liet in 1888 een nieuwe winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide.

Hoekcomplex met lijstgevels van vier bij vijf traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de Melkmarkt, pannen). Oorspronkelijk volledig bepleisterd en beschilderd, op de eerste verdieping verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie, is de voorgevel aan de Melkmarkt gedecapeerd. Het betreft een constructie in baksteenbouw, met op de eerste verdieping resten van de oorspronkelijke, kwarthol geprofileerde negblokken aangevuld met vroeg-19de-eeuwse hardstenen posten, lateien en lekdrempels. De opstand beantwoordt een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met individuele hardstenen lekdrempels en vlakke onderdorpels. Een gelede architraaf en een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Oorspronkelijk bestond de begane grond zijde Melkmarkt uit twee gekoppelde, klassieke, houten winkelpuien met middenportaal, pilasters en een entablement, en zijde Korte Nieuwstraat uit een zelfde winkelpui met zijportaal en privé-inkom in de eerste twee traveeën, verder uit vensters. Alleen de winkelpui zijde Korte Nieuwstraat bleef tot op vandaag gedeeltelijk behouden, de overige werden vervangen door nieuwe, eveneens gekoppelde winkelpuien over zes traveeën, de linker met middenportaal en een vitrine in de zijgevel, de minder brede rechter met zijportaal. Geblokte hoekpijler, hardstenen plint, bewerkte houten pilasters en een bewerkt entablement met kroonlijst op klossen en voluutconsoles; gewijzigde indeling.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1845#72 en 1888#1218.