Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Beschrijving

Gebouw van het basilicale type op trapezoïdaal grondplan; vier traveeën aan de oostzijde uitlopend op een vierkant koor en aan de zuidzijde gecantonneerd door een zware toren. Interessant torenvolume in overgangsstijl (midden 13de eeuw). Kwartsieten plint en bekleding van tufsteen. Drie verdiepingen: begane grond heden voorzien van een spitsboogarcade; klokkenverdieping met vier gekoppelde galmgaten met een romaans, door kubuskapiteel bekroond deelzuiltje. Spits uit de 17de eeuw.

Gotische beuken afgedekt met moeren kinderbalken of een vlak plafond; noordelijke toegang.

Koor eveneens opgetrokken uit tufsteen, dagtekenend van het derde kwart van de 13de eeuw; koorsluiting voorzien van een oculus en een drielichtvenster met drielobbig archivolt.

Uitbreiding naar het westen door C. Bourgault in 1931. Nieuwe restauratie aan de gang door F. Vandendael en R.M. Lemaire, 1967.