Parochiekerk Sint-Aldegondis

Beschrijving

Westtoren opgetrokken voor drie traveeën en een koor, dat uitloopt op een blinde vijfhoekige apsis. Indrukwekkende toren op zandstenen sokkel, verlevendigd door middel van een schaakbordversiering van arduin, van gotische oorsprong doch tijdens de 18de eeuw bekroond met een classicistische verdieping van bak- en zandsteen, bekleed met oranje briketten; donkere hoofdbeuk tussen twee, tijdens de 18de eeuw gewijzigde zijbeuken. Laatgotisch koor van baksteen met koorsluiting.

Aanvullende informatie

Het orgel in de voormalige Sint-Aldegondiskerk werd in 1849 gebouwd door P.A. Van Dinter (Tienen) met gebruikmaking van enkele oudere elementen zoals de 18de-eeuwse orgelkast. In 1857 en 1907 werden transformaties doorgevoerd door Fr. en zoon Ruef uit Sint-Truiden.

De gerecupereerde, 18de-eeuwse orgelkast bevat in de rugwand nog oude registergaten (zes aan elke kant) en bestond oorspronkelijk uit een vooruit springend middendeel met nu houten sierpijpen. Aan beide zijden werden ook zweldeurtjes aangebracht.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000639, M. Magdalenakerk, Klasseringsvoorstel met betrekking tot historische kerkorgels in het arrondissement Leuven.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel II b, Brabant - arrondissement Leuven, Brussel, 296-298.

Volgens sommige bronnen is deze kerk toegewijd aan Sint-Wivina in plaats van aan Sint-Aldegondis.