Traditioneel hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel hoekhuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Maalderijstraat en Handschoenmarkt, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Volgens de bouwaanvraag uit 1815, liet de toenmalige eigenaar Stevens de getrapte geveltop zijde Maalderijstraat, het getrapte dakvenster zijde Handschoenmarkt en het zadeldak (nok loodrecht op de Maalderijstraat) vervangen door de huidige vierde bouwlaag. Het betrof een getrapte, drieledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop van twaalf treden met topstuk, geopend door een drielicht met rondboogluik, een rechthoekig luik tussen oculi en een balkgat. Ook het brede getrapte dakvenster had een drieledige structuur van zeven treden met topstuk, geopend door een vierlicht met rondboogluiken tussen kloosterkozijnen, een rechthoekig luik tussen oculi en een balkgat. In 1842 liet ‘marchand mercier’ J.B. Vansteven-Thomassen de deur in de travee uiterst rechts en de gedichte kruiskozijnen van de eerste verdieping zijde Maalderijstraat heropenen en aanpassen.

Hoekhuis van drie bij vier traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Maalderijstraat, leien). De recent opnieuw bepleisterde en beschilderde lijstgevels, zijn volledig opgetrokken uit zandsteen verankerd door smeedijzeren muurankers, met uitzondering van de toegevoegde vierde bouwlaag in baksteenbouw. Aangepaste rechthoekige muuropeningen op de begane grond, waaronder in de middenas van de voorgevel een deur in laatclassicistische omlijsting uit blauwe hardsteen van omstreeks 1800. Registers van rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, op de eerste en tweede verdieping vroegere kruiskozijnen. Enkel op de tweede verdieping van de voorgevel zijn drie gedichte kruiskozijnen integraal bewaard, inclusief de monelen en druiplijsten. Het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel uit 1815, met een gelede architraaf, bedekte steigergaten (schijven) in de fries en een houten kroonlijst op klossen, is vernieuwd.