Gesloten hoeve Pachthof van Pierco

Beschrijving

Omvangrijke gesloten hoeve uit de 18de eeuw. De woon- en dienstgebouwen zijn geschikt rondom een grote rechthoekige binnenplaats; heden verdeeld in drie eigendommen. Poorttoren met duifhuis gedateerd 1778.

Op de korte linkerzijde, vroegere paardenstal met rechthoekige deur- en vensteropeningen voorzien van arduinen omlijstingen; daarnaast de toegang tot het "kasteel": herenhuis dat volledig verbouwd en verruimd werd tijdens de 19de-20ste eeuw.

Op de lange zijde tegenover de poort, de pachterswoning: dubbelhuis met één verdieping uit het laatste kwart van de 18de eeuw: rechthoekige vensters met zandstenen omlijstingen en druiplijst, gelijksoortige deur voorzien van een tussendorpel. In het verlengde: de stallen, heden gedeeltelijk verbouwd, met drie deurtypen: een traditionele rondboogdeur met imposten en geprofileerde druiplijst; een paar steekboogdeuren met sluitsteen en arduinen omlijsting, en ten slotte een brede rondboogdeur met arduinen omlijsting. Een grote dwarsschuur met arduinen omlijsting bakent het erf af op de korte rechterzijde; een gedeelte ervan werd verbouwd tot tweede woning. De andere langszijde werd voorzien van een tweede inrijpoort; aanpalende stallen met steekboogdeuren; vroeger wagenhuis heden als tweede schuur gebruikt. Indrukwekkend en merkwaardig ensemble.