Stenen molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stenen molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windmolen van het bovenkruiertype

Beschrijving

De Stenen Molen van Everberg, gebouwd in 1894, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen stellingmolen.

In 1882 kocht molenaar Lambrechts de Houten Molen van Everberg en huurde het molenhuis van de graven de Merode. Hij brak de standaardmolen af en bouwde met de materialen in 1894 de nieuwe stenen stellingmolen.

In 1909 werd een gasmotor geplaatst, maar er werd ook nog op de wind gemalen. In 1917 zouden de kap en wieken verwijderd zijn die later herbruikt werden voor de nog bestaande Witte Molen van Aarschot. Van 1918 tot 1925 werd hier de eerste elektriciteit van Everberg-centrum gemaakt. Leopold Noppen, landbouwer in Everberg, kocht de molenromp aan in 1922 en moderniseerde het maalbedrijf. Tegen de molenromp werd een mechanische maalderij gebouwd. In 1939 zorgde een gasmotor nog steeds voor de nodige energie. Na het overlijden van Leopold Noppen in 1952 werd de maalderij verder uitgebaat door zijn weduwe en kinderen, en in 1973 nog verder uitgebreid. De kinderen van Clement Noppen verkochten in 1989-1990 de molen en de maalderij, die verbouwd werden tot woning en appartementen. Hierbij werd de romp gecementeerd en gewit en het gaande werk (de maalinrichting) verwijderd.

Momenteel rest nog een conische gecementeerde en witgeschilderde molenromp met overwegend segmentboogvormige vensters. De rechthoekige deur met nieuw balkon refereert nog aan de deur die toegang gaf tot de stelling. De aanpalende maalderijgebouwen werden sterk verbouwd tot een wooncomplex.

• GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle