Kasteel van Huldenberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Huldenberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel

Beschrijving

Het voormalig middeleeuwse slot, bestaande uit een vierkant gebouw met hoektorens, omgeven door een omheiningsmuur met wachttorentjes en volledig omgeven met brede grachten, werd tussen 1811 en 1819 gesloopt.

Het circa 1820 nieuw opgerichte kasteel brandde af in 1848; het huidige gebouw werd nadien door de Baudeguins de Peuthy in neoclassicistische stijl heropgebouwd.

Aanvullende informatie

Bij de toegang tot het park staat een monument met gedenkplaat voor Felix Sohie (1841-1929). De gedenkplaat werd gemaakt door Harry Elstom (1906-1993). Sohie legde in de serre van het kasteel rond 1862 de grondslag van de druiventeelt onder glas.
  • STROOBANTS F. 2010: Geïllustreerde encyclopedie van de Brabantse druiventeelt onder glas (1865-2010), Bijdrage XXVIII tot de Geschiedenis van IJse-, Lane- En Dijleland. De Beierij van Ijse – Het Glazen Dorp, 264.