Gesloten hoeve Boswinning

Beschrijving

Gesloten hoeve waarvan het woonhuis, een gedeelte van de stallen (geprofileerde rondboogdeuren en oculi) en het poortgebouw (rondbooginrijpoort) met duifhuis, blijkbaar opklimmen tot de 18de eeuw.

Boerenhuis met één verdieping en dakvenster, opgetrokken uit baksteen op breukstenen onderbouw; voorheen door middel van donkerdere pannen in het dekschild gedateerd 1728(?); steekboogvensters met zandstenen omlijsting en uitspringende sluitsteen, twee steekboogdeuren met tussendorpel (voornaamste met licht geprofileerde posten), zijgevel voorzien van steekboogvenstertjes en drie oculi. Schuur en andere dienstruimten zijn 20ste-eeuws.

Aanvullende informatie

Het landbouwareaal van de Boswinning vormt een economisch en landschappelijk waardevolle context. Het gebied sluit aan bij het landelijke gehucht met recente bebouwing rond de Onze-Lieve-Vrouwkapel.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DW000053, Bosstraat: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving te Bos (PAESMANS G., 1994).