Stadhuis van Zoutleeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Zoutleeuw

Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Zoutleeuw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zoutleeuw

Eerste, gotisch stadhuis uit 1359 ingebouwd tussen het broodhuis en de Sint-Truidenpoort.

In 1526 besliste de stadsoverheid over te gaan tot de oprichting van een nieuw ter zelfde plaatse gelegen gebouw, en zond hiertoe een gezantschap naar Mechelen om er contact op te nemen met R. Keldermans. Het werk werd in 1530 aangevat onder leiding van P. Tsercx, en voltooid in 1538. Architectonisch beeldhouwwerk door J. van Geest, J. Ie Propre en P. de Beeltsnijder. Glasramen uitgevoerd door J. van Halle. Laatgotisch zandstenen bouwwerk met twee verdiepingen en vijf traveeën; voor- en zijkant opgevat als schoudergevel. Verhoogde begane grond; traveeën geritmeerd door korfbogen die steunen op van sokkels en loofwerkkapitelen voorziene colonnetten. Spitsboogdeur geflankeerd door muurzuiltjes; boogveld verfraaid met drie renaissance beeldennissen met schelpvulling. Renaissancistisch getint trapbordes door J. Casseloy, dagtekenend van 1539: decor van arabesken en medaillons in verheven beeldwerk tussen wapenstenen en balusters.

Vrij ingrijpende restauratie in 1846-1860 onder leiding van I.J. Gérard, Barbier en Rosseels; beeldhouwwerk hersteld door Vermeylen en pui door van Humbeek.