Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van heer F.J. Snyders-Mandelaers. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De huidige winkelpui door de aannemer-architect Frans Janssens dateert van 1888, eveneens in opdracht van een lid van de familie Snyders.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een winkelpui met middenportaal, pilasters, entablement en hardstenen plint. Van de bovenbouw is het stucdecor verwijderd, oorspronkelijk geprofileerde omlijstingen, stucsleutels en de waterlijst van het hoofdgestel. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, op de eerste verdieping vanaf de puilijst en voorzien van Franse balkons uit gietijzer, op de tweede verdieping met individuele hardstenen lekdrempels en gietijzeren parapetten. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de houten kroonlijst met tandlijst op voluutconsoles, gekoppeld in de middentravee. Klassieke houten winkelpui met zijportaal vanaf een hardstenen plint uit 1888, samengesteld uit bewerkte pilasters en een entablement op klossen, tandlijst en voluutconsoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1855#277 en 1888#1697.