Herenhuis Van Ranst

Beschrijving

In 1711 opgetrokken enkelhuis met twee verdiepingen en een middenrisaliet dat drie van de vijf traveeën omvat en bestaat uit een hoog schouderstuk en een klokvormige bekroning gemarkeerd uit de 17de en 18de eeuw door een gebogen fronton met siervaas.

Licht verhoogde begane grond en bovenverdieping volledig opengewerkt met rechthoekige vensters voorzien van ietwat uitspringende omlijsting (voorheen kruisramen); geprofileerde druiplijst onder de vorm van een steekboogarcatuur. Een breed entablement scheidt de verdieping en het risaliet: rechthoekige ramen en centraal rondboogvenster afgezet met een doorlopende druiplijst; oculus onder het fronton.

Rijk versierde en brede rondboogdeur: de van imposten voorziene stijlen en de boogstenen zijn verfraaid met blokwerk; een uitspringende lijst markeert de boogrug; naar klassiek voorbeeld, doch plastischer geïnterpreteerd hoofdgestel bekroond met een gebroken fronton.

Wegbreken van de kruiskozijnen en verlagen der vensters van de benedenverdieping (nieuwe latei) tijdens de 19de en 20ste eeuw.