Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische stadskern Tienen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Historische stadskern Tienen

Beschrijving

Enkelhuis uit einde 18de, begin 19de eeuw. Op de puilijst volgend opschrift: SICQUE GRADUS CESSANT RIXAE CAROLIQUE LABORES.

Auteurs: Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline

Latijns opschrift en gedenkplaat

Het Latijnse opschrift houdt verband met een geschil tussen Charles Verlat en de stad Tienen. Aan de Wolmarkt bevonden zich onderaan de westtoren, ter hoogte van huisnummers 8-12, de ruim 11 meter brede 'Lange Trappen', die recht opliepen naar het kerkhof. Reeds in 1786 had Charles Verlat, zeepzieder en stadsontvanger, door landmeter Debrie een plan laten maken voor de bouw van enkele woningen "pour l’embelissement de la ville". Op 8 mei 1796 werd dit plan door de Tiense stadsmagistraat aanvaard. Omdat Verlat de grond tot tegen de kerktoren liet uitgraven en de stad vreesde voor instortingsgevaar volgde er een proces dat tot begin 1798 zou aanslepen. Verlat won het pleit waarna de woningen in een korte tijdspanne werden gerealiseerd en doorverkocht. Ter herinnering aan zijn moeilijkheden met de stad liet hij op de woning Wolmarkt nr. 14 het volgende opschrift aanbrengen "SICQUE GRADUS CESSANT RIXAE CAROLIQUE LABORES" of vrij vertaald "En zoals de trappen eindigen Karels ruzie en werken".

Een koperen gedenkplaat geeft aan dat in deze woning de stichter van Elisabethstad werd geboren: "Dans cette maison naquit le 14 mars 1855 le général Emile Wangermée, vice-gouverneur du Cong-Belge, gouverneur du Katanga, Fondateur d’Elisabethville".