Kapel Sint-Jacob

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Jacob

Beschrijving

Deel van de Katholieke Land- en Tuinbouwschool. Oude gotische kapel van kwartsiet, waarschijnlijk opgetrokken tijdens de 13de eeuw. Buiten gebruik als kapel (heden stapelplaats) en zogenaamd "slotkapel".

Klein rechthoekig gebouw, aan beide zijden door twee eenvoudige lancetten verlicht. Muren tijdens de 16de of 17de eeuw boven een reeks kraagstenen verhoogd van baksteen; plint en kroonlijst van stuc; in het zuiden verbouwingen waarop een kleine deur uitloopt, die waarschijnlijk in de 17de eeuw aan de buitenzijde gewijzigd werd. Westelijke puntgevel omstreeks dezelfde tijd verhoogd.

Binnenin, brede spitsboogarcade zonder imposten (openend op de voormalige beuk); bakstenen gewelven op driehoekige zandstenen ribben (16de eeuw?); zware vierkante sluitsteen, verrijkt met loofwerk en blijkbaar van recentere datum (in stucwerk?).

Mobilair. Overblijfselen van een altaar in stuc met Louis XVI-inslag.