Parochiekerk Sint-Joris

Beschrijving

Bak- en zandstenen gebouw op basilicaal grondplan, met een ingebouwde toren, drie beuken afgedekt met een zadeldak en een veelzijdig koor.

Kleine, slanke toren in classicistische stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. Blinde hoofdbeuk uit dezelfde periode; neoclassicistische zijbeuken. Koor op sokkel, verrijkt met zandstenen speklagen, in navolging van de laatgotische stijl, die in deze streek nabloeit tot begin 18de eeuw.

Mobilair. Verscheidene houten beeldjes, barokstijl en volkskunst (17de en 18de eeuw), gotische calvarie (circa 1500); preekstoel in Louis XV-stijl (1761).

Aanvullende informatie

Het orgel is gebouwd in 1840 door Th. Smet en H. Vermeersch uit Duffel. Het vorige orgel werd in 1842 verkocht aan de Sint-Mattheuskerk te Meensel-Kiezegem. Er gebeurde bijna geen transformaties aan het orgel, alleen werden verschillende registers uitgeschakeld of uitgenomen.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II b -Brabant arrondissement Leuven, Brussel, 515-519.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000661, Orgel Sint-Joriskerk.