Burgerhuis van 1782

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1782

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis van 1782

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning van 1782

Burgerhuis, gedateerd 1782 in het bovenlicht van de deur.

Historiek

In de 15de eeuw is er op deze plaats sprake van een 'kamme' of brouwerij. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is de volledige zuidzijde van de Kasteelstraat ingenomen door een ononderbroken lintbebouwing; aan de hand hiervan is dus niet op te maken hoe de bebouwing op dit perceel er uit zag. Het algemene uitzicht van het huidige pand beantwoordt aan het jaartal 1782.

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien en kunstleien) met twee dakvensters onder driehoekig fronton en gekantonneerd door voluutvormige vleugelstukken. Hogerop is er nog een dakkapel onder afgewolfd zadeldak en een ijzeren windwijzer.

Bepleisterde en verankerde lijstgevel op beschilderde plint voorzien van rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk uitgevoerd naar 19de-eeuws model. Rechthoekige deur met rondbogig bovenlicht in een omlijsting van blauwe hardstenen met imposten en geprofileerde archivolt met diamantkopsluitsteen, ingeschreven in een rechthoekig spaarveld. Het bovenlicht is voorzien van waaiervormige houten roeden en het jaartal 1782; rechts van de deur bewaarde voetschraper. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijst en klossen, boven gedichte steigergaten.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000427, Tervuren, Kasteelstraat 12.
  • MAES F. 1952: Omheen de kerk van Tervuren, Eigen Schoon en de Brabander XXXV, 164-172, 263-272, 298-307.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde