Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Beschrijving

Een in hoofdzaak gotisch gebouw (15de-16de eeuw) omgeven door een mooie kerkhofmuur en schaduwrijke bomen.

De plattegrond ontplooit een beuk van drie traveeën, een uitspringend transept en een veelhoekig koor in het noordoosten geflankeerd door een sacristie. Zware ijzerzandstenen toren versterkt door zware steunberen (1511- 1514 volgens archiefteksten), met aanleunend half-achthoekig traptorentje in het zuidwesten; voorgevel met axiaal portaal (voorheen op het slot gedateerd 1559) onder een groot flamboyant drielichtvenster. Latere torenspits.

Beuk in 1768 (volgens archiefteksten) van baksteen herbouwd in classicistische stijl; toegemetselde deur met uitspringende sleutel in de zuidgevel; overblijfselen van de vroegere zijbeuken op de kruisarmen. Gotisch dwarsschip; zuidelijke dwarsarm vroeger voorzien van een portaaltje dat bekroond is met een kleine, drielobbige nis; noord- en zuidpuntgevel tijdens de 17de eeuw opgetrokken uit baksteen met speklagen van ijzerzandsteen.

Laag koor met van reeds flamboyante tracéring voorziene vensters, tussen de hoeksteunberen die de geledingen ritmeren. Bakstenen sacristieën op een later met ijzerzandsteen beklede sokkel (in huidige toestand uit de 18de eeuw).

Mobilair. Diverse schilderijen en sculpturen (17de en 18de eeuw). Meubilair in verscheidene stijlen van de 18de eeuw; barokke doopvont (17de eeuw); Louis XVI-doksaal van 1797.