Hoeve Het Lobos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Lobos

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Het Lobos

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Hoeve Loboshof met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Loboshof

Beschrijving

Rechts van de baan staat het "Loboshof". Hoeve met afzonderlijk boerenhuis en stallen uitziende op het voorhof. Dubbelhuis met één verdieping en zadeldak, gedateerd 1765 (verankeringen).

Baksteenbouw met schaars gebruik van zandsteen. Vlakke omlijstingen rond de kruisvensters. Eenvoudige korfboogdeur voorzien van een naar onder uitstekende sluitsteen, ovaal bovenlicht; muizentand als kroonlijst; smalle vensters met middenkalf in de achtergevel.

Stalvleugel voorzien van een gelijksoortige lijst boven de grondig gewijzigde deur- en vensterindeling.

Aanvullende informatie

De omgeving van de hoeve bestaat uit de resten van de voormalige gracht ten noorden en westen van de hoeve, het erf en de onmiddellijke natuurlijke omgeving. Ten westen van de hoeve ligt een verkaveling, ten oosten glooiend akkerland.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000453, Loboshoeve, verslag KCML G. Van der Linden en verslag J. Weyns, 1971, 1972.