Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1802 opgetrokken in opdracht van C. Elsen. Het betrof de aanpassing van een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, waarvan sporen in de achtergevel. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen waarin keldermonden. Gemarkeerd door de twee traveeën brede koetspoort, beantwoordt de opstand aan een regelmatig, verkleinend ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters gevat in een hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten, vanaf individuele lekdrempels. De rechthoekige koetspoort in een geriemde, hardstenen omlijsting met neuten, wordt geflankeerd door pilasters met ingediepte schacht, en bekroond door een gestrekte waterlijst op gegroefde voluutconsoles waarop een acanthusblad. Rechthoekige vleugeldeur met radiale, ijzeren traceringen in het bovenlicht. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.